open source website creator
Mobirise

VILLA SUIKERBERG

Villa Suikerberg is een verborgen juweeltje in het hart van de Zwolse binnenstad.

Morphique Architecten heeft voor dit gemeentelijke monument een restauratieplan gemaakt waarbij deze verpauperde villa zeer zorgvuldig weer in haar volle glorie werd hersteld.

De villa was zowel van binnen als van buiten in een zeer vervallen staat. De diverse scheuren in de buitengevel illustreerden de jarenlange verwaarlozing van het pand.

Tuinhuisje
Villa Suikerberg werd gebouwd in 1892 naast het voormalige paleis van Justitie (tegenwoordig museum de Fundatie) Tussen beide gebouwen ligt de Suikerbergsteeg welke een doorgang vormt tussen de Potgietersingel en Blijmarkt.

Het linker gedeelte van Villa Suikerberg dateert uit 1875 en behoorde oorspronkelijk als tuinhuisje bij een pand aan de Blijmarkt. De bouwstijl van dit oorspronkelijke tuinhuisje is classicistisch, de latere rechter uitbreiding is in neorenaissance vormen gebouwd.


" Villa Suikerberg is een verborgen juweeltje in het hart van de Zwolse binnenstad. "

PROJECTDATA

PROJECTRESTAURATIE GEMEENTELIJK MONUMENT
LOCATIEPotgietersingel - Zwolle
BOUWJAAR2010
BIJZONDERHEDENRestauratie 
Mobirise

HISTORISCH ONDERZOEK

Na een lange zoektocht in de archieven van de gemeente en het historisch centrum Overijssel werd uiteindelijk deze kleine bouwtekening gevonden.

Hieruit blijkt dat op 2 juli 1892 architect H. van Dijk bij de Gemeente Zwolle een aanvraag heeft ingediend voor het verbouwen van het tuinhuis naar woonhuis. Opdrachtgever is de heer J. ter Weele - stoomfabrikant te Katerveer, die het tuinhuis met perceel kocht van de familie Revius.

Op de tekening is duidelijk te zien dat de rode gedeelten nieuw worden gebouwd aan het bestaande tuinhuis.

FOTO'S VAN VOOR DE RESTAURATIE