best web site maker
Mobirise

VERBOUW OUDE VISMARKT 10

Aan de oude Vismarkt 10 te Zwolle restaureerde Morphique Architecten dit winkelpand. De opdracht bestond uit het verfraaien van de winkelpui en het realiseren van drie stadsappartementen op de twee bovenverdiepingen.

Uitgangspunt tijdens het ontwerp was het creëren van een scherp contrast tussen de entree van de winkel en de toegang tot de appartementen. Dit contrast is gerealiseerd door twee verschillende uitgangspunten te hanteren, waarbij de winkelpui werd gerestaureerd aan de hand van historische gevelbeelden en de entree van de appartementen werd uitgevoerd in een moderne architectuurstijl.

De moderne entreepartij is geplaatst op de plek waar in vroegere tijden een steeg liep, later is deze tussenruimte volgebouwd maar door in materialisering en stijl af te wijken van de omgeving blijft referentie naar deze steeg nog steeds aanwezig.

De appartementen bevinden zich op de bovenverdiepingen waarbij op de eerste verdieping één groot appartement (80m2) behelst en er op de tweede verdieping twee kleine appartementen (40m2) aanwezig zijn. Ondanks de kleine oppervlakte heeft elk appartement toch een eigen slaapkamer, een buitenruimte en een berging zodat deze aan alle gemakken voldoen aan het wonen in de binnenstad. 


" Een scherp contrast tussen de entree van de winkel en de toegang tot de appartementen. "

PROJECTDATA

PROJECTVERBOUW OUDE VISMARKT 10
LOCATIEOude Vismarkt - Zwolle
BOUWJAAR2011
BIJZONDERHEDENTransformatie naar 3 appartementen 
Mobirise

HISTORISCH ONDERZOEK

Tijdens het historisch onderzoek werd deze oude tekening ontdekt, welke het uitgangspunt vormde voor de verder uitwerking van de winkelgevel.

De tekening stamt uit 1952 waarin de bestaande situatie werd verbouwd naar een toentertijd moderne winkelpui. Later werd de winkelgevel nog vele malen veranderd naar typische jaren 60 en 70 winkelarchitectuur.

Samen met enkele historische foto's en onderzoek ter plaatse werd een goed beeld verkregen van de orginele situatie van omstreeks 1900.

© Morphique Architecten